Actualitat

Fundació CARES realitza el muntatge del Leitat 1

05/05/2020

Fundació CARES duu a terme, en el seu magatzem de ZAL Port, el muntatge del Leitat 1, un respirador industrialitzable fabricat en 3D, concebut inicialment per a donar suport als hospitals i a les UCIs durant la crisi de la Covid-19. Una iniciativa non profit fruit de l'aliança entre Leitat i el Consorci de la Zona Franca, en la qual també hi participen entitats de l'àmbit de la salut i diversos fabricants i makers.

El vincle entre el Consorci de la Zona Franca i Fundació CARES ha permès que, actualment, l'entitat dediqui part de la zona d'operacions del seu magatzem de ZAL Port a aquest projecte. L'ensambladura del dispositiu comprèn una part mecànica d'acoplament de les diferents peces fabricades en 3D, la instal·lació del programari necessari, una part elèctrica de comprovació de components, muntatge de cablejat i de connexions, la integració de tot el mecanisme en un housing o estructura i les proves de testatge necessàries. Amb una capacitat de producció de fins a 50 respiradors diaris, aquests s'envien cada dia al Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya que els distribueix entre els centres hospitalaris.

El Leitat 1, a més d'integrar les noves tecnologies, l'enginyeria i el coneixement que aporta el sector sanitari, ha tingut en compte la implicació de col·lectius vulnerables, ja que l'equip que duu a terme l'operativa està format per persones de Fundació CARES i de CODEC, la seva entitat d'inserció laboral. En concret, de la fase d'ensambladura mecànica es responsabilitzen persones amb discapacitat d'especial dificultat i la fase electrònica i les integracions estan realitzades per persones en risc d'exclusió que segueixen l'itinerari professional de manteniment industrial, tots ells i elles amb l'ajuda dels seus responsables, i comptant amb l'assessorament continu de l'equip tècnic del Centre Tecnològic Leitat -responsable del projecte- i d'HP. A més, col·laboren voluntaris de B. Braun -Medical i Surgical- i de Cirsa Gaming Corporation en les fases de testatge.

Encara que el Leitat 1 ha nascut per a cobrir les necessitats derivades del Covid-19, els responsables del projecte preveuen continuar amb la producció, que ha resultat ser una solució innovadora que se situa entre el respirador de campanya i el convencional i que permet, amb total fiabilitat, mantenir un pacient en l'UCI els dies necessaris, amb una tecnologia col·laborativa, reproduïble en qualsevol país del món i a un cost molt menor que els tradicionals.

Fundació CARES té com a objectiu la creació d'oportunitats laborals per a persones vulnerables, mitjançant la prestació de serveis d'externalització d'activitats logístiques i industrials, tant en les instal·lacions dels clients com en els seus propis magatzems. Quan aquestes persones han adquirit experiència, competències i coneixements especialitzats en el sector logístic, la Fundació promou la recerca de llocs de treball per a elles en el mercat laboral ordinari.